Wachthel ‘in Döngüsel Psikodinamik Kuramı

Wachthel ‘in Döngüsel Psikodinamik Kuramı
Bütünleyici psikoterapi yaklaşımları, temel psikoterapi yaklaşımlarının her danışan için etkili bir çözüm seçeneği oluşturamayacağından yola çıkarak, temel psikoterapi yaklaşımlarının bütünleşmesi gerektiğini savunmaktadırlar. Bir bütünleştirici psikoterapi yaklaşımı olan Wachthel’in  döngüsel psikodinamik yaklaşımı da  özellikle psikanaliz ve davranışçı terapi gibi bazı kuramların kişilik kavramları ile psikoterapötik tekniklerini birleştiren bir yaklaşımdır.
Davranışçı ve psikanalitik terapinin bütünleştirilmesi temelde birbiri ile alakasız görünen  iki farklı yaklaşımı birleştirmek şeklinde algılanabilir. Bu noktada Wachthel ve arkadaşlarının yaklaşımları bütünleştirirken temel aldıkları dayanakları bilmek gereklidir. Ortaya koydukları döngüsel psikodinamik yaklaşımı, bireyin yaşadığı psikolojik çatışmaların davranışlarında sorunlar yarattığı ve davranışlardaki sorunların da bireyin içsel sorunlarına yol açtığına olan inançtan yola çıktığı inancından hareket etmektedir. Yaklaşımın danışanı anlama ve tedavi etme stratejileri hem davranışçı hem de psikodinamik bakış açılarından oluşturulmuştur. Danışanın hem bilinçaltı sorunları hem de davranışları sorgulanmıştır.
Döngüsel psikodimanik kuramın baz aldığı kuramlardan ayrıldığı yönler de bulunmaktadır. Bu duruma örnek olarak psikanalitik kuramın, bireylerin erken dönemlerdeki yaşantılarının sonraki yaşantılarla değiştirilemeyeceği görüşüne katılmayan kuram, daha çok davranışçı kuramdaki gibi önceki yaşantıların bireyin gelecek davranışlarına etkisi olacağı fikri üzerinde durmaktadır.
Son olarak döngüsel psikodinamik yaklaşımın terapi sürecinden bahsetmek gerekirse, terapi süreci ilerledikçe danışanların düşünceleri, hayalleri ve davranışları hakkında açıklık ve içgörü geliştirmelerine yardımcı olunur. Bu yönüyle kuram yapılandırmacı yaklaşımlardan etkilenmiştir.

Hatice Vildan Yıldız
Yıldız Teknik Üniversitesi

Kaynakça:
Sharf, S., Richard. (2012). Psikoterapi ve Psikolojik Danışma Kuramları Kavramlar ve Örnek Olaylar. İstanbul:Nobel
Wachtel, P. (2012). Bütüncül İlişkisel Psikoterapi,Atölye Çalışması Metinleri. İzmit: Psikoterapi Enstitüsü


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DEPRESYON VAKA ÖRNEĞİ

SOSYAL ANKSİYETE BOZUKLUĞU VAKA ÖRNEĞİ

PARANOİD ŞİZOFRENİ VAKA ÖRNEĞİ